Geroosterde tomaten-venkelsoep

Nu het herfst wordt, kun je nog steeds genieten van mooie groentegerechten. Favoriet bij ons thuis is geroosterde tomaten-venkelsoep. Traditioneel wel in grote mokken geserveerd omdat de kinderen nogal knoeien en met tomatenvlekken is dat niet echt een feest. De kracht van dit recept zit hem in zijn smaak en eenvoud. Weinig voorbereiding, als je niet van stukjes in je soep houdt, kun je hem achteraf gewoon zeven. Lees en kijk hieronder voor het recept, de ingrediënten staan onderaan.

Bereiding:

Verwarm de oven op 250 graden. Vet de ovenschaal in met olijfolie. Snij de tomaten doormidden en leg ze met de snijkant omhoog in de ovenschaal. Snij de venkelknol en de uien in dunnen plakken. Leg op de tomaten. Haal de velletjes van de knoflooktenen af en verdeel de tenen over de schaal, steek ze tussen de tomaten. Besprenkel de groenten met de tijm en naar smaak peper en zout. Druppel de olijfolie evenredig over de groenten.

image_1

Ze de schaal in de oven en laat minimaal een half uur staan. De tomaten moeten zacht zijn. Afhankelijk van de rijpheid van je tomaten kan dit soms iets langer duren. Controleer nu om de vijf minuten hoe de tomaten zijn. Maak je geen zorgen als er stukjes ui en tijm verbranden, dit is niet erg, voegt juist een lekker rooksmaakje toe aan de soep.

image_2

Verwarm de groentebouillon ondertussen in een grote soep-pan. Wanneer het groentemengsel uit de oven komt, giet je dit voorzichtig uit de ovenschaal in de gereedstaande soep-pan. Laat vijf minuten doorsudderen (niet koken) en pureer met een staafmixer. De soep is nu klaar om gegeten te worden. Hij zit vol met vezels van de gepureerde groenten en kruiden.

image_3

Dit past goed in een vezelrijk dieet. Als je juist niet te veel vezels wil eten of als je met kinderen eet, kun je de soep beter eerst door een zeef halen. Hiermee haal je 90% van de vezels uit de soep. Je kunt deze drab overigens wel weer bewaren en gebruiken als basis van een bouillon of (bolognese-)saus. Zonde om weg te gooien.

image_4

image_6

Het eindresultaat? Een prachtige soep, 100% vegetarisch, lekker dik van structuur en met een heerlijk zoet en rokerig smaakje.

image_7

Ingediënten:

  • 1,5 kilo rijpe tomaten, kies zelf je lievelingssoort of mix verschillende soorten
  • 1 kleine venkelknol
  • 2 grote witte uien
  • 9-12 knoflooktenen
  • 4 eetlepels goede olijfolie
  • Versgemalen peper
  • Zout
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 theelepel gedroogde tijm of 10 takjes verse tijm

Overigens, in dit recept ben ik uitgegaan van een grotere hoeveelheid dan op de foto’s. De onderstaande schaal die ik gebruikt heb (van Le Creuset) is zeer goed om groente in te roosteren. Je kunt natuurlijk ook twee schalen of een grotere schaal gebruiken.

image

Plaats een reactie