Karmel: eindbaas-snijplank van Nederlandse makelij

SONY DSCEen van de keukengereedschappen die ik echt elke dag gebruik, is mijn snijplank. Mijn verouderde snijplanken (ik heb een groene, rode, blauwe en gele van hard kunststof) waren aan vervanging toe en toen ik met wat googlen me verdiepte in wat een goed alternatief zou zijn, stuitte ik op een verrassend product. Mijn onderzoekje leerde me een aantal dingen. Een goede snijplank zorgt ervoor dat je mes scherp blijft, dat je hygiënisch kan werken en blijft zelf ook goed.

Hout heb ik nooit overwogen omdat ik ooit een houten snijplank gehad heb die krom was getrokken. Dat was echter ook echt een plank, maar het product wat ik nu ontdekte, is geen los stuk hout maar samengesteld uit kopshout. Hierdoor snij je geen vezels door maar snij je tússen de vezels door. Een vezellijk wezenlijk verschil.

En het onderhoud is ook eenvoudig. Geen olie nodig om in te oliën, en natuurlijk niet in de vaatwasser. Dit product, de Karmel snijplank, is een ambachtelijk, handgemaakt product wat door de gebruikte materialen ook niet krom kan trekken. Dit zegt de producent (De Kookwinkel uit Breda) erover:

De Karmel snijplank is gemaakt van kopshout. Bij kopshout staat de vezel, net als bij een bezem, recht omhoog. Een scherp mes glijdt tussen de vezels door en blijft langer scherp want u snijdt geen vezels door. De plank blijft glad en vlak. De beste snijplank wordt gemaakt van het kostbare harde esdoornhout uit het westelijk gelegen grensgebied van Amerika/Canada.  Elke omgezaagde boom wordt vervangen door nieuwe aanplant.  Beukenhout is door zijn hoge percentage dwarsvezels niet echt goed geschikt voor een kopse verlijming. Het wringt en scheurt daardoor makkelijker. Evenmin het veel te zachte hout van uitgediende rubberbomen. Bamboe dan? Nee, een scherp mes laat er diepe scherpe sporen in na. Welke kunststof houdt al die latjes overigens vast?

Het zal duidelijk zijn dat het doorsnijden van een prei beter gaat op een snijplank waar het mes iets inzakt.

Vanaf 1 juni 2009 worden de snijplanken van De Kookwinkel zorgvuldig geimpregneerd met pure houtolie, zgn Chinese tungolie. Dit is een kostbare plantaardige olie. Geperst uit de noten van de tungboom die voorkomt in een bergachtige streek in China. Het is een aan de lucht drogende olie die daarbij enigzins uitzet. De olie sluit daardoor de poriën van het hout definitief. Er kan geen vocht meer intrekken.

De plank kan gewoon met heetwater en een borstel onder de kraan gereinigd worden. Er ontstaan geen diepe snijsporen. Het is niet meer nodig voor de gebruiker om zelf de snijplank nog in te oliën.

Hier een mooi filmpje:

Veelbelovend? Ja. De praktijk? Uiteraard heb ik het product nog maar net, maar ik ben nu al zó enthousiast dat ik het meteen wil delen. Voor mijn geliefde en beroemde (sorry voor de onbescheidenheid) pizza heb ik heel veel verschillende groenten en worsten gesneden. Niet alleen sneed het lekker op de Karmel, maar alle bovenstaande claims lijken me tot nu toe terecht. Al kan ik natuurlijk nog niet oordelen over hoe het product op lange termijn blijft. Het idee is dus dat de tungolie ervoor zorgt dat het oppervlak (en binnenkant) goed blijft.

Conclusie: een geweldig product, de eindbaas onder de snijplanken wat mij betreft!

Uiterlijk/ontwerp: 9
Kwaliteit: 9
Materiaal: 9
Functionaliteit: 9

Waar te koop? Alleen (in vier verschillende formaten) bij De Kookwinkel

Advertenties

Eén reactie

  1. Wij hebben de snijplank al meer dan 10 jaar, bevalt nog steeds prima!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: