Masterclass kaas en bier

Masterclass-Bier-en-Kaas

Deze week volgde ik een Masterclass kaas en bier in de Jopenkerk. De kazen werden verzorgd door Thassia Koster van de vermaarde kaaswinkel l’Amuse uit IJmuiden en Amsterdam. Ze vertelde bijzonder enthousiast en met veel kennis van zaken over alle soorten kazen die we te proeven kregen. Pepijn van der Waa vulde Thassia aan met uitleg over de bieren die bij de geselecteerde kazen geschonken werden.

bierenkaas

Een prettige combinatie, Jopen speciaalbieren en karaktervolle kazen. Weer eens wat anders en veel gevarieerder dan wijn en kaas. Zo kregen we het fruitig-kruidige van de Rye Pale Ale (Jacobus) met de spectaculaire smaakexplosie van de Shropshire Blue en de eveneens prachtige Cabriolet. Of wat te denken van de karamel en kruiden van de Koyt met een Tomme Crayeuse en wederom Shropshire Blue? De onstuimige quadrupel van de Ongelovige Thomas (10%, mind you) met een Saint Simeon en een Comté van 24 maanden oud… hmm, kan dat wel? Ja hoor, gewoon durven.

De Extra Stout met het bittere van cacao en koffie (en droptonen) is niet mijn persoonlijke favoriet, maar het scherpe randje vliegt er vanaf als je die combineert met een Bastiaansen Blauwe (koe) of een Chaource le Roux. Ik herontdekte er het Hoppenbier (nu een grote favoriet van mij) in combinatie met een Oude Brabantse geit en een Quartirolo (leuk!).Ook al was het nog geen herfst, de 4-Granenbok deed het met zijn gerst, tarwe, rogge en haver prima bij de St. Nectaire en Brandrood (Nederlandse kaas, je proeft dat dit kaas is van koeien die geconcentreerde melk geven, 20 liter per koe ipv de ‘melkplas-koeien’ die 120 liter per koe geven).

IMG_8770

All in all, een feest voor de tong, deze masterclass. Eigenlijk zou je dit elke zaterdagmiddag moeten doen, thuis of met vrienden, rond borreltijd. Wat let je? Een bezoekje aan de kaaswinkel (Halkade 17 in IJmuiden of Olympiaplein 111 in Amsterdam) en een aantal flesjes Jopen (bijna overal te verkrijgen tegenwoordig), zo moeilijk is het allemaal niet.

Bier en kaas, smaakt echt baas!

ketel kazen geitenkaas

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: