De liefde voor de pure smaken

Vandaag wil twee kookboeken bespreken. Twee kookboeken die de pure smaken centraal stellen. De eerste is Mijn Little Italy – Laura Zavan en de tweede Vegalicious – Alice Hart. Waar Italië in het Westen nog niet eens zo lang geleden als een derde wereldland werd gezien en Italiaanse immigranten als magere, criminele ratten met luizen werden bestempeld, is het imago tegenwoordig flink verbeterd. Natuurlijk vergeet ik niet dat de politiek, corruptie en criminaliteit nog steeds een onfrisse rol spelen in de Italiaanse maatschappij. Maar het valt niet te ontkennen dat we bij Italië al vrij snel denken aan trendy modemerken met mooie kleding en schoenen, mooie auto’s, mooi weer, mooie landschappen, geschiedenis en lekker eten.

En het lekkere eten, wat vroeger ook al gegeten werd, is al vele jaren bezig aan een opmars. Werd het voorheen gezien als nogal boers in vergelijking met de heilig verklaarde Franse keuken, vandaag steekt Italië op culinair gebied Frankrijk toch echt zo nu en dan naar de kroon. Vele bekende chefs hebben hun liefde verklaard voor de Italiaanse keuken en haar ingrediënten, zoals truffels, olijfolie, knoflook, citroenen, basilicum, tomaten, mozzarella, prosciutto, parmezaanse kaas, verdure, ansjovis, koffie, karamel, brood, gebakjes, koekjes, pizza, risotto en pasta. Deze lang-niet-complete opsomming doet iedereen watertanden. In de Italiaanse keuken draait het om pure smaken en goede, verse ingrediënten. Soms zijn de ingrediënten zo goed en belangrijk, dat er verder aan bereiding niet veel meer hoeft te gebeuren.

Sla het boek Mijn Little Italy open en je begrijpt wat ik bedoel. Het boek is geschreven door Laura Zavan en is ontstaan uit haar enthousiasme en passie voor Italiaanse levensmiddelen. Ecco! Ze spreekt in haar voorwoord precies uit wat ik hierboven heb verwoord. De kracht van het Italiaanse eten is de combinatie van eenvoud, pure smaken en goede producten. Daarom past deze keuken zo goed bij onze moderne levensstijl, die gericht is op genieten en een efficiënte bereiding. Natuurlijk kent de Italiaanse keuken ook genoeg gerechten waar de mama’s uren voor achter het fornuis staan, maar ingewikkelheid is niet noodzakelijk een kenmerk ervan.

In Mijn Little Italy gaat Zavan op zoek naar de essentie van het Italiaanse koken. Ze doet dat met veel en smaakvolle foto’s en met recepten die leuk zijn om te bereiden en nog leuker om op te eten.

De liefde voor en zoektocht naar de pure smaken en mooie ingrediënten gaat verder met Vegalicious. Ook in dit boek staan de producten centraal. In dit geval alleen vegetarische producten, ideaal voor iedereen die altijd of af en toe geen vlees wil eten. Ik eet zelf regelmatig vegetarisch, meestal onbewust. Wanneer je een mooi gerecht maakt dat gewoon helemaal klopt en fantastisch smaakt, merk je vaak niet dat er geen vlees bij zat. Wat mij betreft, gaat het er bij maaltijden dan ook niet om of het wel of niet vegetarisch is, maar of ik iets lekkers eet. En als je geen standaard aardappel-vlees-groente-persoon bent, zul je dit waarschijnlijk herkennen.

Het boek benadrukt het belang van het kiezen voor rijpe producten, die ter plaatse gekweekt worden en vers geoogst zijn, wat het seizoen biedt. Er staat een kalender in die je helpt om seizoensproducten te kiezen. De recepten zijn mooi, afwisselend, smaakvol en prachtig gefotografeerd. Genoeg keuze zonder vlees dus en, wat mij betreft, een prima aanvulling voor de pure smaken-keuken!


Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: